Geplaatst op: 14 maart 2022

Een lekkere vis en het (duurzame) verhaal erachter

Een lekkere gebakken vis! Smullen

Wekelijk komen er duizenden mensen naar de markt voor een heerlijk gebakken visje, haring of natuurlijk een verse vis. Het is heerlijk om hier volop van te genieten. We vertellen je er graag meer over.

 

 

Duurzaamheid in de visserij

Het is wereldwijd essentieel om duurzaam vis te vangen. Overheden, vissers en ook natuurorganisaties werken samen voor een duurzame visserij. Mens, planeet en opbrengst staan hierbij centraal. Het zijn de pijlers om de Zee vol te laten met vis voor de volgende generaties. Een langetermijnvisie zorgt hiervoor om met de juiste balans te vissen.

Wat is duurzame visserij?

Vangtechnieken, de maaswijdte van de netten, onderzoek en quotering van de soorten zijn belangrijk om de duurzaamheid invulling te geven. Er wordt veel geïnvesteerd in nieuwe vangsttechnieken. Denk hierbij aan de pulskor, flyshoot en de sumswing, wat voor de meesten van ons mooie termen zijn. Ook kijkt men naar het brandstofverbruik. De netten worden verbeterd om de ondermaatse vis en ongewenste bijvangst te laten ontsnappen. Het zijn de innovaties welke in combinatie met onderzoeken over de paaiperiodes worden ingezet. Door niet te vissen op specifieke soorten tijdens de paaiperiode is duurzame visserij mogelijk. Daarnaast zijn er de internationale en landelijke quota om overbevissing tegen te gaan.

 

 

Vis is gezond! het is een bonk aan vitamine Zee

De vettere vissen staan bekend als de leveranciers van Omega vetten (de goede vetten). Daarnaast bevatten vissen ook de vitamines A, D en B12 en jodium, selenium en ijzer. De hoeveelheid goede vetten (Omega-3 vetzuren) is afhankelijk van het vetgehalte van de vissoort.

Inspiratie om te koken

Op de site van https://visrecepten.nl/ staan vele visrecepten. De site is een initiatief van het Nederlands Visbureau.

 

Vis van de markt!

De vis op de markt is vers, gezond en altijd netjes geprijsd! Zien we je ook op de markt?

 

 

Deel op Facebook Verstuur per mail