Geplaatst op: 9 mei 2022

Hoe wordt Kaas (van de markt) gemaakt?

Hoe wordt Kaas gemaakt?

Veel mensen komen iedere week graag naar de markt voor een stukje kaas. Kaas hoort er natuurlijk helemaal bij! Hoe wordt het echter gemaakt? We hebben de verschillende stappen op een rij gezet. 

Melk als de basis voor Kaas

Wanneer de koeien gemolken zijn wordt de melk gebruikt om er kaas van te maken. Aan de melk wordt zuursel en stremsel toegevoegd. Door het stremsel gaan de melk, de melkvetten en melkeiwitten samenklonteren. De melk wordt zo dikker. Het zuursel zorgt voor een lekkere smaak van de kaas. Ook is de kaas nu langer houdbaarder. 

De dikke melk versnijden

Wanneer de melk wat dikker is geworden wordt het in kleine witte korrels gesneden. Dit is wrongel. De wrongel drijft in het vocht. Het vocht wordt wei genoemd. De wei en de wrongel worden van elkaar gescheiden. De wrongel is nodig om kaas van te maken. 

Het samenpersen van de wrongel

De wrongel wordt samengeperst in kaasvaten. De wrongel komt in een rond vat en wordt stevig aangedrukt. Zo krijgt de kaas haar ronde vorm. 

In een badje van pekel

Als de kazen goed zijn samengeperst worden ze eruit gehaald en in een stelling gelegd. De hele stelling wordt vervolgens ondergedompeld in een pekelbad. Een pekelbad is een groot bad met zout water. Het zout gaat in de kaas zitten, waardoor het haar stevigheid krijgt, haar smaak en ook de houdbaarheid. Daarnaast helpt het de kaas vorming. 

De kazen laten rijpen 

De kazen krijgen nu rust en worden op houten planken gelegd om te rijpen. Hoe langer een kaas rijpt, hoe meer smaak het krijgt. Een jonge kaas is een kaas welke vier weken heeft gerijpt en een oude kaas tien tot twaalf maanden. 

 

Verschillende smaken en recepten 

Alle kaasmakers op de markt hebben vele verschillende soorten kazen met verschillende ingrediënten. Het is heerlijk om ze allemaal te proeven en er van te genieten. De kaasverkopers kunnen iedereen uitstekend helpen om de juiste smaken te kiezen voor een speciaal gerecht. 

Ontdek ook nieuwe kazen op de markt of koop gewoon jouw favoriete kilootje kaas! 

Zien we je deze week op de markt?

 

Deel op Facebook Verstuur per mail