Salmorejo is een heerlijke Spaanse koude soep met tomaat. Van oorsprong komt de soep uit Andalusië, en de soep lijkt natuurlijk best wel een beetje op Gazpacho.
Maar er zijn ook overduidelijke verschillen in smaak waar te nemen.
Je zou natuurlijk denken dat deze soep heerlijk is op die dagen dat het buiten tropische temperaturen zijn, maar juist ook als het buiten steenkoud is, is deze soep lekker.
Ideaal dus als voorgerecht met bijvoorbeeld kerstmis.
Recept Salmorejo
In deze soep proef je het temperament van Andalusië.
1 Kilo Echt rijpe tomaten
2 Pistolets
3 Teentjes Knoflook
3 Eetlepels Rode wijnazijn
1 Theelepel Paprikapoeder
75 Milliliter Spaanse Olijfolie
Peper en zout
2 Eieren
4 Plakjes Serranoham
INSTRUCTIES
-
De pistolets openbreken en besprenkelen met wat water.
-
De eieren koken totdat de eieren hard zijn, dus in ongeveer 8 minuten.
-
De tomaten in partjes snijden en in de blender pureren.
-
Knoflook toevoegen, evenals de rode wijnazijn, het brood, het paprikapoeder, de olijfolie, zout naar smaak, en peper naar smaak.
-
Alles goed door elkaar mengen en pureren.
-
Zet de soep in de koelkast, en laat het een uurtje afkoelen.
-
Doe de Salmorejo in een soepkom of in een leuk glas, en garneer met hard gekookt ei, de serranoham, en wat druppels olijfolie. Je kunt de soep vanzelfsprekend met nog meer leuks of lekekrs garneren.