Cupcakes maken

 

Cupcakes maken is leuk, gezellig en als je het goed doet smaken ze heel erg lekker. Met dit basisrecept kun je alle kanten op, je kunt er stukjes chocolade in doen, je kunt er een heerlijke topping over heen doen of je kunt er stukjes fruit door doen.

Met dit basisrecept kun je 12 heerlijke cupcakes maken.

Als je meer ervaring hebt in de toppings, dan kun je prachtige creaties maken van een simpele cupcake. Leef je fantasie maar eens uit.

Basisrecept Cupcakes maken
Heerlijk en prachtig. Met andere toppings kost het natuurlijk wel meer tijd.
Maaltijd Dessert
Keuken Amerikaans
Keyword cupcakes
Prep Tijd 20 Minuten
Kook Tijd 20 Minuten
Porties
12
Cupcakes

INGREDIËNTEN

Ingrediënten cupcakes
180 Gram Boter
135 Gram Suiker
8 Gram Vanillesuiker
4 Eieren
180 Gram Zelfrijzend bakmeel
Snufje Zout
Ingrediënten boter- crème
45 Gram Bloem
240 Milliliter Melk
200 Gram Roomboter
200 Gram Poedersuiker
8 Gram Vanillesuiker

INSTRUCTIES

De cupcakes
Pak een kom en doe hier de boter, suiker, vanillesuiker en de eieren in. Mix dit alles tot een mooi glad mengsel. Vooral de eieren moeten goed opgenomen zijn in het mengsel.
Nu kun je het zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toevoegen aan het mengsel voor de cupcakes in de kom. Mix dit tot het een luchtig beslag is geworden.
Verwarm de oven of airfryer nu voor op 175 graden. Vul de cupcake vormpjes met het cupcake beslag en zet ze in de oven of de airfryer. Als je de airfryer gebruikt dan zal je de cupcakes in meerdere keren moeten bakken.
Na 20 minuten zijn de cupcakes gaar, prik er met een satéprikker in om zeker te weten dat ze gaar zijn. Als de prikker er schoon uit komt dan betekend dit dat de cupcakes perfect gaar zijn.
De topping van boter- crème
Als eerste zeef je de bloem en doe je dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk, zorg ervoor dat er geen klontjes in zitten.
Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur meteen lager.
Het mengsel wordt als het goed is nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, als deze rechtop blijft staan dan is het mengsel goed.
Doe het mengsel nu in een kom en bedek het met plastic folie en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Terwijl dit afkoelt kun je in een andere kom de boter en poedersuiker luchtig opkloppen.
Voeg dan het zakje vanillesuiker toe en blijf dit mengen tot alles goed is opgenomen. Als het bloemmengsel afgekoeld is kun je het toevoegen aan het boter mengsel, klop dit nu ongeveer 4 a 5 minuten.
Zet het nu een half uur in de koelkast zodat het kan opstijven.

NOTITIES

Met dit basisrecept kun je vele verschillende soorten cupcakes maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

stroopwafel cupcakes
appel-kaneel cupcakes
confetti cupcakes
chocolade cupcakes
Wil je deze laatste maken, zoals op de foto boven? Smelt dan de chocolade in een pan en meng dit door de botercreme. Wel wat minder melk gebruiken.

 

Deel op Facebook Verstuur per mail