Vandaag weer een informatief artikel over een product op de markt: Chocolade.
Het past natuurlijk ook goed bij de dag dat we dit artikel publiceren (14 Februari Valentijnsdag).
Afgelopen zaterdag hebben we al vele netjes chocolade uitgedeeld met onze Valentijnsactie.
Nu willen we je graag wat meer over de chocolade vertellen.
Daarnaast is de vraag: Wie houdt er nu niet van Chocolade, moeilijk te beantwoorden.
Chocolade dus! Laten we je er meer over vertellen.
Geschiedenis van Chocolade
Chocolade wordt gemaakt van Cacao. De cacaoboom wordt al in de zeventiende eeuw door veel verschillende volken gekweekt. Het gaat om onder andere de Inca’s, Azteken en de Maya’s uit Zuid Amerika. Ze maakten een drankje van de bonen. Iedereen hield hier zo van, dat het een betaalmiddel werd.
De Cacaoboom
De bomen zijn erg gevoelig en houden van warmte en vocht. Ze groeien niet over de hele wereld. Je treft ze aan in Zuid Amerika en West Afrika. De bomen kunnen hier wel vijftien meter hoog worden. De plantages snoeien ze tot vier meter. Het is dan een stuk gemakkelijker om de bonen te plukken.
De bomen beginnen bij een leeftijd van drie tot vier jaar vruchten te draaien. Eigenlijk het hele jaar door bloeien ze. Op de dikkere takken komen de peulen. In iedere peul zitten zo’n veertig paarse zaden: de cacaobonen.
De cacaobonen worden in hopen op bananenbladeren gelegd. De berg bonen wordt ook afgedekt met bananenbladeren. Hier liggen ze dan zo’n vijf dagen. Tijdens deze vijf dagen gaat de temperatuur omhoog en beginnen de zaden te schuimen. De bonen veranderen van kleur van paars naar donkerbruin. De bittere smaak veranderd ook naar de cacao smaak. De zaden worden na deze vijf dagen nog in de zon gedroogd gedurende twee weken.
Van boon naar chocolade
Wanneer de cacaobonen droog zijn gaan ze in zakken naar de fabriek. De bonen zijn nu nog vuil en worden eerst schoongemaakt. Vervolgens worden ze in de oven geroosterd. Eigenlijk nu pas komt de echte chocolade smaak naar boven. De bonen worden daarna fijngemalen. Hierna worden ze door machines fijn gestampt tot een pasta. Het vet wordt gescheiden en is de cacaoboter. De cacaopasta, de cacaoboter en suiker worden hierna dagen door elkaar gemixt. Hierna wordt het in een vorm gegoten en heb je de heerlijke chocolade als het is afgekoeld.
Ontdek al het lekkers van en met chocolade op de markt!